
انواع خرابی دیسکترمز
خرابی دیسکترمز یکی دیگر از موضوعات مهم در بحث خودرو است.در مقالههای قبل به معرفی دیسکترمز و نشانههای خرابی آن اشاره نمودیم و بیان کردیم که سامانه ترمز یکی از حیاتیترین سیستمها در خودرو میباشد. سالم بودن دیسکترمز و اجزای آن در حفظ امنیت خودرو و سلامت سرنشینان بسیار اهمیت دارد. وظیفه اصلی دیسکترمز مهار سرعت چرخها و توقف خودرو است. عوامل زیادی موجب فرسودگی این قطعه میشوند در صورت مشاهده هر گونه خرابی باید جهت تعمیر یا تعویض دیسکترمز اقدام کنید.
انواع خرابی در دیسکترمز
ترک برداشتن، تاب برداشتن، باریک شدن و لبه دارشدن صفحه دیسک از جمله نمونه خرابیهایی هستند که برای این قطعه اتفاق میافتد.
چه عواملی باعث خرابی دیسکترمز میشود؟
وجود هر نوع خرابی در دیسکترمز باید جدی گرفته شود. رانندگان و مالکان خودرو بهتر است اطلاعات کافی از مکانیزم سیستم خودرو به ویژه سامانه ترمز داشته باشند تا اگر با مشکلی مواجه شدند بتوانند اقدامهای اولیه را انجام دهند. درصورت عدم توجه به این علائم خسارات جبرانناپذیری به وجود خواهد آمد. اساسیترین عوامل ایجاد خرابی دیسکترمز، در زیر لیست شده است.
داغشدن بیش از حد دیسک و صفحه
ترمزگیری طولانی و شدید
استفاده از لنتهای نامرغوب
تغییر دما و ایجاد فشار
عبور از مسیرهای آبی
دیسکترمز چه زمانی باید تعویض شود؟
شاید خیلی از افراد به دنبال جواب این سوال باشند که چه زمانی باید دیسکترمز ماشین خود را عوض کنند. هر یک از قطعات طول عمر مفیدی دارند که با رعایت نکاتی مانند: رانندگی صحیح در جاده و سفر، نگهداری اصولی و چکابهای دورهای میتوان عمر مصرفشان را افزایش داد. دیسکترمز نیز به مرور زمان آسیب میبیند و نیاز به تعویض دارد. زمان تعویض دیسک به عوامل مختلفی بستگی دارد اما به طور کلی به گفته بسیاری از متخصصان و تکنسینهای خودرو ترمزهای شما باید در محدوده 40،000 تا 60،000 کار کرده باشند تا جهت تعویض آن مراجعه کنید. در شرایط رانندگی ایدهآل، باید هر 50،0000 کیلومتر یکبار لنتهای ترمز را تعویض کنید. به این نکته توجه داشته باشید که این ارقام برای تمامی ماشینها صدق نمیکند و هر زمان اختلالی در سیستم ترمز مشاهده کردید به تعمیرگاههای متناسب با خودروتان مراجعه کنید.
نحوه تعمیر دیسکترمز چگونه است؟
تعمیر هریک از اجزای خودرو نیازمند دانش و مهارت است و بهتر است توسط مکانیکها در تعمیرگاههای معتبر انجام شود. تعمیر هر کدام از قطعات دیسکترمز نیز بسیار مهم و حساس میباشد، زیرا عملکرد سیستم ترمز مستقیما با جان سرنشینان ارتباط دارد. افراد متخصص تعمیر دیسکترمز را در چند مرحله انجام میدهند.
ابزارهای لازم جهت تعمیر یا تعویض دیسک:
جک بالابر
آچار چرخ برای باز کردن پیچها
دیسک و لنت ترمز جدید
چکش
دسته آلن ستارهای
مرحله اول: قبل از شروع انجام کار باید به نکات ایمنی توجه کنید. استفاده ازدستکش ایمنی مناسب و تهیه سه پایه جهت حفط تعادل ضروری است. به توصیه متخصصان بهتر است خودرو را از قبل بشویید و موتور آن را از هر گونه آلودگی، گردوغبار تمیز کنید. ابتدا با جک ماشین را به سمت بالا هدایت کرده و سپس با احتیاط چرخها را با آچار چرخ باز کنید و کاملا از خودرو جدا کنید بعد از آن به سراغ باز کردن پیچهای کالیپر میپردازیم.
مرحله دوم: پس از باز کردن پیچهای متصل به فنر و دیسک کالیپر، دسترسی به دیسک ترمز برای شما آزاد میشود. در این مرحله باید دیسک را از جای خود بیرون بیاورید.
مرحله سوم: حالا که دیسکترمز را خارج نمودید در قدم سوم باید دیسک را به یک تراشکار ماهر بسپارید تا به کمک دستگاه تراش به اندازه موردنیاز خودروتان ناهمواریها و خط و خشها را بردارد.
مرحله چهارم: بعد از برطرف کردن زوائد و داشتن یک دیسک صیقل خورده نوبت به نصب مجدد آن میرسد. کافیست مراحل یک و دو را به صورت عکس طی کنید و دیسک را در جای خود قرار دهید و از آن استفاده نمایید.
مرحله پنجم: خودرو را روشن کنید و پدال ترمز را فشار دهید تا لنتها به درستی سر جای خود قرار بگیرند.
تعمیر یا تعویض دیسک؟
تشخیص انجام کدام یک برای خودروتان بهتر است به عهده مکانیکها میباشد. اگر آسیب وارد شده به دیسک جدی نباشد و ایرادات کوچک و جزئی باشند با تعمیر زودهنگام میتوانید آن را برطرف کنید. ولی دقت کنید که این کار را مکررا تکرار نکنید، چرا که تراشکاری و تعمیر زیاد دیسک باعث کاهش ضخامت دیسک خودرو و بروز خطرات سنگینی میشود. هنگامی که عمر دیسکترمز به پایان رسیده باشد؛ ضخامت آن کم شده و سطح آن دارای انحنا می شود باید تعویض گردد. اگر از زمان استاندارد بررسی گذشته و ترمزهای شما صدای غیر معمولی تولید میکنند، باید لنتها و دیسکها را با هم تعویض کنید. قیمت تعویض دیسک نسبت به تعمیر بالاتر است و برای اطلاع از قیمت دقیق تعویض باید با یک مکانیک صحبت کنید. شما با تعویض به موقع دیسکترمز میتوانید طول عمر سیستم ترمز ماشین و سلامت سایر بخشهاش ماشین را تضمین کنید.
خرابی دیسکترمز چه عواقبی دارد؟
خرابی يا ايجاد هرگونه ايراد در اين قطعه، عملكرد سيستم ترمز دچار اختلال میشود و ممكن است منجر به بروز حوادث ناگواری شود. تعویض یا تعمیر دیسک نباید به تعویق بیافتد زیرا ایجاد هرگونه مشکل در این سیستم در عملکرد سایر قسمتها نیز تاثیرگذار خواهد بود. همچنین سلامت سیستم ترمز در سلامت و حفظ ایمنی سرنشینان خودرو نقش پررنگی دارد. در لرزش فرمان خودرو، اختلال در تعویض راحت دنده، انحراف لاستیکهای خودرو، ایجاد صدای غیرعادی و سوت در هنگام ترمزگیری، کاهش قدرت و کنترل سرعت خودرو و ایجاد تصادفات دلخراش جز عواقب سنگین نقص دیسک ترمز به شمار میروند. لذا میتوانید جهت مطالعه بیشتر به مقاله تاثیر خرابی دیسکترمز رجوع کنید.
سخن آخر
سعی کردیم در این مطلب پاسخ کامل و مفیدی به سوال چه موقع دیسک ترمز را تعویض کنیم؟ بدهیم. نشانههای خرابی دیسکترمز را جدی بگیرید و در زمان مناسب جهت رفع خرابی اقدام نمایید . همچنین توصیه ما به شما خواننده گرامی این است اگر اطلاعات کافی در این زمینه ندارید به یک متخصص حرفهای خودرو مراجعه کنید. تعویض به موقع دیسک میتواند از بروز صدمات خطرناک جانی و مالی بر خودرو و سرنشینان پیشگیری کند.